Karácsonyi süteményeink
Karácsonyi süteményeink:
Nem titok ,idén én készítettem a süteményeket és sós finomságokat.
Mivel kevés gyakorlatom van ezekben a cucmájnudlikban, ezért viszonylag
hosszú ideig tartott elkészíteni ezt a két süteményt, közel négy óra
volt takarítással együtt.
Hagyományos receptek , de kevésbé
hagyományos történetek, most nem a sütemények történelembe vezetlek el
titeket, hanem egy elképzelt történetet ,próbálok meg elmesélni.
Kezdjük is el!
Linzer:
Karácsony volt, az Atlanti óceánt
bejáró hajót kicsit sem járta be az úgynevezett "karácsony szelleme",
senki nem volt karácsonyi hangulatban , mondjuk kinek lenne 40 fokban
karácsonyi, méghozzá téli hangulata. Én ezt láttam ,anyukám ,apukám, és a
testvérem is, de egyszer csak mindenkinek a szájában érezhető lett egy
ismerős íz orgija, ez nem más volt ,mint fahéjas, narancsos linzer,
mivel az ebédlőben egy magyar séf dolgozott ,aki elkészítette ezt a hajó
lakóinak, és mindenkinek fantasztikus élmény volt, ezek után
megosztotta mindenkivel a receptet a séf .Innentől mindenkinek
karácsonyi hangulata lett
Most ezt is megmutatom!:
40 dkg liszt
25 dkg (egy kocka) margarin
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aromából 1,5 ml
2 db tojássárgája
1 db citrom héja
1 db mandarin , vagy narancs héja
1 késhegynyi sütőpor
pici őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér tetszés szerinti lekvár
Az ekészítése roppant egyszerű lesz, minden hozzávalót gyúrj össze
egy tésztává (sokáig kell majd morzsolgatnod a vajat a liszttel)
Fontos ne olvasztva rakd bele a vajat!
Az összegyúrt tésztát ne pihentesd , nyújtsd ki , süsd meg 180-200 fokon!
Töltsd meg lekvárral és ragaszd össze őket!
Ez a recept kész is!
Kréker:
Az Alpokalján telelő, síelő emberek szeretik a forralt bort, teát. Igaz?
Na ennek a receptnek az elkészítése ,pont itt játszódik!
Az egész nap ázó-fázó embereket szerette volna megetetni a Séf , és
valami egyszerű ropogós ropogtatnivalót készített nekik, ez pedig a
köményes-tejfölös kréker volt.
Nézzük is:
600g liszt
240g margarin
3 tojás+ 2 tojás fehérje a kenéshez
1 pohár tejföl
1(pici) fej hagyma
3,5 tk. só
2 tk. bors
0,5-0,75 tk. szódabikarbóna köménymag, vagy reszelt sajt
A tejfölt, felkockázott hagymát, sót, borsot,szódabikarbónát keverd
össze és rakd hozzá a fel nem olvasztott vajhoz, liszthez és tojáshoz.
Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd ki és szeleteld fel rudakra, ha ez
megvan ,akkor kend meg a tetejüket tojás fehérjével és utána szórd meg
reszelt sajttal ,vagy egész köménymaggal.
Majd süsd meg 180-200 fokon !
Kész !
