A kedvenc pizzám

2020.12.19

A kedvenc pizzareceptem előtt ,nézzük meg a pizza történetét:(a recept az írás végén lesz látható)
Ezt is ,mint az előző "sztorit"egy rövid történettel kezdem ,egy szép napon réges -régen egy olasz faluban egy fiúcska bekopogott egy háziasszonyhoz, tudni kell ,hogy a fiúcska szegény volt ,a háziasszony, pedig éppen kenyeret sütött! Nem hagyhatta étlen szomjan , ezért az asszony a csavargónak egy darab lapos zöldséges, gyümölcsös sült száraz kenyértésztát szolgált fel, ami a monda szerint az első pizza volt. Ámde Krisztus előtti festmények, faragások igazolják, hogy már akkor volt pizza, igaz nem paradicsomszószos és zöldséges, hanem datolyás, édes kenyértészta lehetett az elődje . A paradicsomot az 1400-as években kezdték el használni ,mivel Amerika felfedezéséhez köthető az eredete, de még utána sokáig nem raktak paradicsomszószt a pizzára. Az első pizzéria, egy királynőről kapta a nevét, melyet Nápolyban egy pékmester nyitott meg.Az első nápolyi pizzéria előtt ,csak az utcán árulták a szegényeknek , nem egy úri étel volt akkor a pizza.A legszegényebbek is eltudták készíteni, vagy megtudták venni a kész árut, vagy ,csak a szimpla hozzávalóit.

Az én receptem ,nem egy hagyományos kelt ,kenyér tésztából fog készülni, hanem egy pihentetés kelesztés nélküli, tökmagolajos (zöld),ínycsiklandó ,viszonylag kemény tésztából fog összeállni!
(Nem muszáj tökmagolajat használni, bármilyen zsiradékot használhatsz.)



4 egység liszthez (Az egy egység ,szerintem legyen ,kb. 1 dl-es pohár.) keverj ,egy pici felfuttatott élesztőt(meleg tej+cukor+élesztő=felfuttatott élesztő)4 evőkanál tökmagolajat, ízlés szerinti sót,petrezselymet,köményt,borsot,oregánót. A tészta kész is van!
10 percig pihentesd, majd nyújtsd ki belisztezett felületen, kend meg paradicsomszósszal/mustáros tejföllel vagy amivel szeretnéd!Ezek után rád bízom milyen feltétet raksz rá,de egyet nem bízo
k rád a sütést, szóval:

220 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig, 200 fokon, ez után fedd le a hőfokot 185 fokra és süsd így is 5 percig, majd a végső 5 percben süsd 220 fokon a pizzát . Ezek után készen is van , locsold meg olvasztott vajjal és jó étvágyat!



© 2020 Csak úgy!  Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el