A kedvenc pizzám
A kedvenc pizzareceptem előtt ,nézzük meg a pizza történetét:(a recept az írás végén lesz látható)
Ezt
is ,mint az előző "sztorit"egy rövid történettel kezdem ,egy szép napon
réges -régen egy olasz faluban egy fiúcska bekopogott egy
háziasszonyhoz, tudni kell ,hogy a fiúcska szegény volt ,a háziasszony,
pedig éppen kenyeret sütött! Nem hagyhatta étlen szomjan , ezért az
asszony a csavargónak egy darab lapos zöldséges, gyümölcsös sült száraz
kenyértésztát szolgált fel, ami a monda szerint az első pizza volt. Ámde
Krisztus előtti festmények, faragások igazolják, hogy már akkor volt
pizza, igaz nem paradicsomszószos és zöldséges, hanem datolyás, édes
kenyértészta lehetett az elődje . A paradicsomot az 1400-as években
kezdték el használni ,mivel Amerika felfedezéséhez köthető az eredete,
de még utána sokáig nem raktak paradicsomszószt a pizzára. Az első
pizzéria, egy királynőről kapta a nevét, melyet Nápolyban egy pékmester
nyitott meg.Az első nápolyi pizzéria előtt ,csak az utcán árulták a
szegényeknek , nem egy úri étel volt akkor a pizza.A legszegényebbek is
eltudták készíteni, vagy megtudták venni a kész árut, vagy ,csak a
szimpla hozzávalóit.
Az én receptem ,nem egy hagyományos kelt ,kenyér tésztából fog készülni, hanem egy pihentetés kelesztés nélküli, tökmagolajos (zöld),ínycsiklandó ,viszonylag kemény tésztából fog összeállni!
(Nem muszáj tökmagolajat használni, bármilyen zsiradékot használhatsz.)
4 egység liszthez (Az egy egység ,szerintem legyen ,kb. 1 dl-es
pohár.) keverj ,egy pici felfuttatott élesztőt(meleg
tej+cukor+élesztő=felfuttatott élesztő)4 evőkanál tökmagolajat, ízlés
szerinti sót,petrezselymet,köményt,borsot,oregánót. A tészta kész is
van!
10 percig pihentesd, majd nyújtsd ki belisztezett felületen,
kend meg paradicsomszósszal/mustáros tejföllel vagy amivel
szeretnéd!Ezek után rád bízom milyen feltétet raksz rá,de egyet nem bízok rád a sütést, szóval:
220 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig, 200 fokon, ez után fedd le a hőfokot 185 fokra és süsd így is 5 percig, majd a végső 5 percben süsd 220 fokon a pizzát . Ezek után készen is van , locsold meg olvasztott vajjal és jó étvágyat!
